Nagrada Ksaver Šandor Đalski književniku Željku Ivankoviću za roman “Rat i sjećanje”

Nagrada Ksaver Šandor Đalski književniku Željku Ivankoviću za roman “Rat i sjećanje”

 ZAGREB – Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2016. dodijeljena je hrvatskom književniku Željku Ivankoviću za knjigu “Rat i sjećanje”, koju je su objavili Ex libris-iz Rijeke i Synopsis iz Sarajeva, objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK).

DHK navodi kako je na sjednici održanoj 4. listopada Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Stjepan Čuić (predsjednik), Dubravko Jelačić Bužimski, Sofija Keča, Ingrid Lončar i Ivica Matičević, jednoglasno odlučilo da se Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2016. dodijeli knjizi “Rat i sjećanje” Željka Ivankovića.

Povjerenstvo naglašava kako je je priča talog iskustva i način usvajanja i osvajanja zbilje, otkrivačka procedura i metodologija za preživljavanje te konačno – da je priča znanje o svijetu, ono što ostane kad se sve drugo zaboravi, što, smatra povjerenstvo, potvrđuje i najnoviji roman Željka Ivankovića “Rat i sjećanje”.

Knjiga Željka Ivankovića govori o ožiljcima i traumama ratnih zbivanja, o okupaciji i teroriziranju grada i stanovnika Sarajeva prije četvrt stoljeća, ističe povjerenstvo DHK i dodaje kako ne samo o teroru s okolnih brda gdje su haračili četnički agresori potpomognuti jedinicama tzv. JNA, već i o onome što se događalo među tzv. sarajevskim braniteljima, od pljački i poniženja uzrokovanih bahatošću primitivnih vođa pojedinih skupina do iznenadnog zaokreta u politici i ponašanju muslimanskih snaga prema Hrvatima.

Sarajevski rovovi, kako navode, i oni tvarni i oni intimni, unutrašnji, skriveni u ljudima, razarali su srce grada i srce jednoga svijeta koji je naivno vjerovao da se njima rat – jer su eto raja – ne može dogoditi. “Priča o nestajanju jednoga grada i njegova svijeta otvorila je vrata u prostore jednoga bivšeg i na njegovim temeljima novoga svijeta”, napominje povjerenstvo i dodaje kako priču o raspadanju ratnog Sarajeva  dopunjuje priča o vareškoj mitologiji zavičaja, o njegovoj materijalnoj i izmaštanoj povijesti, o vareškim pitomim pejzažima i uzbudljivim legendama.

Ivankovićev je roman, smatra povjerenstvo, borba protiv zaborava, vraćanje duga svima onima koji su utjecali na naš život i koji su nas stvorili ovakvima kakvima jesmo.

Roman se izdvaja iz ukupne ovogodišnje prozne produkcije, a načinom obrade predmetne teme te značenjem i smislom svojih pouka i poruka postaje jednim od najboljih romana o ratu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj uopće, ističe povjerenstvo u obrazloženju nagrade.

U uži izbor za nagradu Ksaver Šandor Đalski ušle su sljedeće knjige: “Doba mjedi” Slobodana Šnajdera (TIM press, Zagreb 2015), “Knjiga izlazaka” Kristijana Vujičića (Naklada Ljevak, Zagreb 2015), “Pjevač u noći”  Olje Savičević Ivančević(Sandorf, Zagreb 2016), “Rupa” Ivane Simić Bodrožić (Naklada Ljevak, Zagreb 2016), “Policijski sat” Luke Bekavca (Fraktura, Zaprešić 2015), “Radikalna mjesečina” Milka Valenta (OceanMore, Zagreb 2016),” Žena s drugog kata” Jurice Pavičića (Profil, Zagreb 2015) i “Kao ruža, kao zvijer, dragi moj Flaubert” Lidije Bajuk (DHK, Zagreb 2016).

HINA (24. 10. 2016.)
http://www.hina.hr/vijest/9337871

 

Share this post