Kultura selektivnoga sjećanja. Hrvati Hercegovine i Nezavisna Država Hrvatska. Od proklamacije NDH do talijanske reokupacije (travanj-rujan 1941.)

Kultura selektivnoga sjećanja. Hrvati Hercegovine i Nezavisna Država Hrvatska. Od proklamacije NDH do talijanske reokupacije (travanj-rujan 1941.)

30,00 KM

120.00 HRK / 16.00 €

 

Autor: Ivica Šarac

Nakladnik: Crkva na kamenu, Mostar

 

Broj stranica: 383

Godina izdanja: 2012.

Uvez: meki

Visina: 230 mm

Težina: 560 g

Description

Ova je knjiga zamišljena kao prvi dio planirane trilogije o genezi hrvatsko-hercegovačkih stereotipa i fokusirana je samo na Hercegovinu od travnja do rujna 1941. Zašto “samo” na tih nekoliko mjeseci? Poznato je da se u proljeće te godine hercegovačko područje našlo u sklopu novoproklamirane Nezavisne Države Hrvatske. Poznato je isto tako da se u to vrijeme golema većina za oružje sposobnih muškaraca hrvatske nacionalnosti u Hercegovini našla na strani vojnih i redarstvenih postrojbi NDH (bilo kao ustaše, domobrani ili oružnici). Poznato je također da je u ljeto te godine na području Hercegovine stradao velik broj žitelja srpske nacionalnosti. Uloga Hrvata Hercegovine u tome, kao i u najvažnijim događajima koji su obilježili proljeće i ljeto 1941., jest središnja tema ove knjige.

Additional information

Weight 0.560 kg

Ivica Šarac (Donji Veliki Ograđenik/Čitluk, 1969), povjesničar, sveučilišni profesor. Diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Na Karl-Franzens Sveučilištu u Grazu (Austrija) magistrirao a potom i doktorirao na području crkvene povijesti. Od 2002. djeluje kao asistent na Studiju povijesti Pedagoškog fakulteta u Mostaru. Godine 2006. izabran je za docenta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a za izvanrednog profesora 2013. godine. Objavio je knjigu Kultura selektivnoga sjećanja. Hrvati Hercegovine i Nezavisna Država Hrvatska. Od proklamacije NDH do talijanske reokupacije (travanj-rujan 1941.) (Mostar, 2012) te mnoštvo znanstvenih članaka.

has been added to your cart:
Checkout