K bosanskom oceanu. Kratki ogledi o percepciji prirode u Bosni i Hercegovini

K bosanskom oceanu. Kratki ogledi o percepciji prirode u Bosni i Hercegovini

40.00 KM / 21.00 €

 

Autor: Ivo Lučić

 

Sunakladnik: Centar za krš i speleologiju Sarajevo

Broj stranica: 326

Godina izdanja: 2023.

ISBN: 978-9926-8278-6-1 (Centar za krš i speleologiju Sarajevo)
978-953-8289-64-4 (Synopsis d.o.o Zagreb)
978-9926-485-36-8 (Synopsis d.o.o Sarajevo)

Uvez: tvrdi

Visina: 200 mm

Težina: 470 g

Description

Usliši li se bolje molitva pod domaćim bajamom ili pod palmom koja je donijeta s Bliskog istoka? Je li dovoljan razlog za izmišljanje piramidā da i mi, eto, imamo svoje Međugorje? Kako se pokušaj brisanja jednog naroda iz svoga staništa vraća kao njegovo planetarno uvažavanje?

Neka su to od pitanja o kojima u ovoj knjizi raspravlja Ivo Lučić, koji se niz godina bavi odnosom čovjeka i okoliša i načinā na koje ljudi razumiju i koriste prirodu čiji su nerazdruživi dio.

On zaključuje da je u temeljima toga odnosa često vrlo oskudno poznavanje prirode, ponekad uz bjelodano iskrivljivanje vjere i tradicije, kao i pogrešna i štetna upotreba okoliša. U središtu takva odnosa leži najveća zabluda povijesti: uvjerenje da je sila i nasilje ono najbolje što možemo naučiti od prirode. Zalažući se za ekološki pristup, autor zagovara prijateljski odnos s prirodom. Taj bi omogućio da se zaobiđu sadašnji politički problemi u zemlji, a jednako tako je uvjet za gradnju harmoničnih društava u budućnosti. Priroda Bosne i Hercegovine je iznimno bogata i raznolika te je pouzdan putokaz na tom putu.

Tekstovi u ovoj knjizi prethodno su bili objavljivani u franjevačkom mjesečniku Svjetlu riječi od početka 2008. do sredine 2013. godine.

has been added to your cart:
Checkout