Javna vjera. Kršćani i opće dobro

Javna vjera. Kršćani i opće dobro

30,00 KM

119,00 HRK / 15 €

 

Autor: Miroslav Volf

Sunakladnik: Ex Libris, Rijeka

Biblioteka: Izabrana djela Miroslava Volfa

Naslov izvornika: A Public Faith: How Followers of Christ Should Serve the Common Goood (Brazos Press, Grand Rapids 2011)

Prijevod s engleskog: Zoran Grozdanov

Broj stranica: 188

Godina izdanja: 2013.

ISBN: 978-953-6932-57-3

Uvez: meki

Visina: 210 mm

Težina: 255 g

BAM
  • EUR
  • BAM
  • HRK

Description

Glede javne uloge religije, autor naglašava kako danas postoje tri glavne opcije: pozlaćena verzija religijskog totalitarizma; hrđavi oblici sekularističkog ekskluzivizma, bez obzira je li riječ o samoproglašenom liberalnom ili iliberalnom obliku; anarhični egzodus ‘Crkve kao alternativne države’ iz Egipta obje ove pozicije. Autor tvrdi da ništa od ovoga nije prihvatljivo već da, umjesto toga, kršćani danas trebaju zagovarati pluralistički politički liberalizam. „Volf pokazuje da teologija – teologija koja inzistira da je vrijeme misliti na Boga te vjeru u Boga uključiti u svoje društvo – posjeduje jedan od ključeva budućnosti našega svijeta, zadržavajući pri tome poniznu samokritičnost, onu moltmannovsku ozbiljnu i angažiranu nadu u neočekivani Božji dolazak, u njegovo izbavljenje i blagoslov, u naš današnji, stari i sukobima umorni, ali jedini naš i Božji svijet“ (I. Šarčević).

Additional information

Weight 0.255 kg

Miroslav Volf (Osijek, 1956), teolog, sveučilišni profesor. Utemeljitelj je i ravnatelj Yale centra za vjeru i kulturu te profesor teologije na Teološkom fakultetu Sveučilišta Yale. Obrazovao se u Hrvatskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj. Doktorirao i habilitirao na Sveučilištu u Tübingenu. Napisao je i uredio 15 knjiga i preko 70 znanstvenih članaka. Najznačajnija djela su mu Exclusion and Embrace (za koju je dobio nagradu Grawemeyer iz područja religije 1996. godine. Također, časopis Christianity Todayuvrstio ju je u stotinu najvažnijih vjerskih knjiga 20. stoljeća); After Our Likeness (1998); Allah: A Christian Response (2011); A Public Faith: On How Followers of Christ Should Serve the Common Good (2011). Aktivno je uključen u mnoge inicijative o muslimansko-kršćanskim odnosima, a nekoliko godina je predavao s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom o vjeri i globalizaciji.

has been added to your cart:
Checkout