Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine (A-Đ)

Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine (A-Đ)

200,00 KM

700.00 HRK / 100.00 €

 

Glavni urednik: Jakov Pehar

Sunakladnik: Hrvatski leksikografski institut Bosne i Hercegovine (Mostar)

 

Broj stranica: 660

Godina izdanja: 2009.

ISBN: 978-9958-9249-6-5 (cjelina)

978-9958-9249-7-2 (Sv. 1)

Uvez: tvrdi

Visina: 280 mm

Težina: 2.288 g

 

BAM
  • EUR
  • BAM
  • HRK

Description

Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine prvi je do sada u Bosni i Hercegovini poznati pokušaj izdavanja jedne ne samo nacionalne (hrvatske) enciklopedije nego i prvi poznati pokušaj izdavanja ovakva djela uopće.

Jedna od temeljnih intencija projekta Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine je – cjelinu hrvatskoga nacionalnog života u Bosni i Hercegovini obuhvatiti i opisati na način koji istinski odgovara povijesnoj i aktualnoj ukorijenjenosti Hrvata u toj zemlji kao svojoj domovini. Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine sadržavat će informacije o pojavama i procesima koji kroz stoljeća oblikuju sadašnji bosanskohercegovački državni prostor u cjelini, potom informacije koje se odnose na širi povijesni, politički, kulturni i etnički hrvatski kontekst i u Bosni i Hercegovini i izvan njega – u susjednim zemljama (Hrvatska, Srbija, Crna Gora) kao i u drugim zemljama, te na odnose s njima, kao i na široku bosanskohercegovačku hrvatsku dijasporu. Predmet interesa Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine su Hrvati iz Bosne i Hercegovine, svejedno žive li ili ne žive u Bosni i Hercegovini. Također, predmet interesa Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine su pojedinci i ustanove izvan hrvatskoga etnikuma, čija je djelatnost na bilo koji enciklopedijski relevantan način vezana uz život i kulturu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prema tomu, s pravom se može kazati da je Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine po svom sadržaju i nacionalna (hrvatska), ali i opća enciklopedija Bosne i Hercegovine. Kriteriji uvrštavanja građe određeni su nacionalnim karakterom edicije na temelju primjene suvremene leksikografske metodologije.

U prvom svesku (A-Đ) posebno mjesto zauzima tekst o Bosni i Hercegovini, od prapovijesti do danas, zatim tekstovi o povijesti i djelovanju Katoličke crkve u BiH, o Bibliji i njezinoj recepciji u BiH, o Crkvi bosanskoj, njezinu razvoju i nestanku, te o stožernim osobama – stvarateljima i promicateljima bosanskohercegovačkoga hrvatskoga i katoličkog identiteta. Posebna je pozornost posvećena znamenitim bosanskohercegovačkim Hrvatima u iseljeništvu. Također, posebnu novinu čine katoličke župe, kod kojih se navodeći povijesne datume njihova nastanka kao i nazive naselja koja ih čine, željelo pokazati da u BiH gotovo da nema mjesta na kojem u povijesti nisu boravili i djelovali Hrvati.

has been added to your cart:
Checkout