Goran Beus Richembergh – Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća

Goran Beus Richembergh – Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća

99,50 KM

390,00 kn / 51,00 €

Autor:  Richembergh Beus Goran

 

Broj stranica:   428

Godina izdanja: 2021.

ISBN: 978-953-8289-31-6   (Sinopsis, Zagreb)

ISBN: 978-9926-485-05-4 (Sinopsis, Sarajevo)

Uvez: Tvrdi

Visina: 265 mm

Težina: 1,154 g

 

Prelistajte-knjigu

Category: Tags: , , ,
BAM
  • EUR
  • BAM
  • HRK

Additional information

Weight 1.154 kg

Knjiga/monografija „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća/Deutsche in Zagreb und Umgebung durch die Jahrehunderte“ popularizira povijest i sudbinu njemačke etničke zajednice u Zagrebu i njegovoj okolici (posredno i čitavoj Hrvatskoj) od njenog nastanka, postojanja i djelovanja te njene baštine i utjecaja na razvoj grada i njegove okolice (ali i hrvatskog društva u cjelini) na planu kulture, umjetnosti, urbanizma, graditeljstva, znanosti, sporta, gospodarstva, religijskih zajednica, političke i vojne povijesti te drugih aspekata razvoja društva. Knjiga podsjeća na više od 700 istaknutih i zaslužnih osoba njemačkoga porijekla koje su ostavile vrlo važan trag i utjecaj, od kojih su mnoge zauzimale važne društvene položaje, ali su bile zaboravljene ili je prešućen njihov doprinos te posebno njihovo njemačko etničko porijeklo.

Knjiga kazuje da je njemačka etnička zajednica dala neprocjenjivu i nezamjenjivu ulogu u oblikovanju povijesti, kulturnog identiteta i sadašnjosti hrvatskog glavnog grada i njegove okolice, aktivno doprinoseći izgradnji i razvoju europskog identiteta suvremenog hrvatskog društva u cjelini. Ovom se knjigom u pitanje dovode neki postojeći stereotipi da je povijest njemačke etničke zajednice u Hrvatskoj stara tek 300 godina te da su Nijemci u Hrvatskoj bili isključivo protagonisti austrijske hegemonije u vrijeme Habsburške Monarhije i njemačke okupacije u II. svjetskom ratu te da su zaslužili teret i posljedice kolektivne krivnje koji su im je bili nametnuti poslije rata u vrijeme socijalističkoga režima. Knjigom se objektiviziraju sve te teze te prikazuju i sumorna razdoblja hrvatske povijesti u kojima su brojni etnički Nijemci bili protagonisti agresivne germanizacije, nasilnih politika, okupacije te ratnih zločina tijekom II. svjetskog rata. No knjigom se ističe i to da je njemačka etnička zajednica bila vrlo heterogena i prisutna u Hrvatskoj 800 godina u kontinuitetu da je većina etničkih Nijemaca kao vrijednih, radišnih i aktivnih doseljenika i njihovih potomaka bila konstruktivni element izgradnje moderne hrvatske političke nacije, da su se brzo prilagođavali, integrirali (a mnogi i asimilirali) kao vodeći stručnjaci, pioniri i kreativni predvodnici, modernizatori i vizionari te zagovornici progresa i razvoja demokratskih i modernih institucija u hrvatskom društvu, da su mnogi od njih u vrijeme II. svjetskog rata bili antifašisti, humanitarci kao i istaknuti intelektualci u posljeratnoj povijesti te da je čitava manjina bila nepravedno kažnjena protjerivanjem, oduzimanjem prava i imovine te nasilnom asimilacijom, ostavljajući iza sebe bogato nasljeđe, duboke i fascinantne tragove koji su danas stečevina moderne Hrvatske. Knjiga posebno ističe i afirmira konstruktivne doprinose njemačkog kulturnog kruga koji su od sredine XIX. stoljeća uz etničke Nijemce činili i staknuti Židovi Aškenazi sve do holokausta i nasilnog prekida njihovih sinergijski vrlo važnih i snažnih kulturnih, poslovnih, obiteljskih i drugih veza.

Knjiga uz tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku donosi i više od 200 fotografija, karata i drugih ilustracija, a tekst je popraćen bogatim pregledom izvora i literature te kazalom imena (oko 800 osoba ukupno). Knjiga je pisana publicistički i nosi podnaslov „Eseji i bilješke o prošlim vremenima i zaboravljenim ljudima/Essays und Notizen zu vergangenen Zeiten und vergessenen Menschen“.

Knjiga donosi mnogo manje poznatih ili nepoznatih podataka te oblikuje jedinstveni narativ o povijesti Zagreba u kojoj su vrlo važnu ulogu imali i oni građani koji su u njemu stekli zavičajnost nakon doseljavanja iz zemalja njemačkog govornog područja te njihovi potomci koji su se dijelom ili posve asimilirali u većinsku etničku zajednicu.

Goran Beus Richembergh (1965.), publicist i političar, živi u Velikoj Gorici. Rođen je u Splitu gdje je završio srednju školu u zvanju suradnika u kulturno znanstvenim ustanovama. Studij politologije apsolvirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Profesionalnu karijeru započeo je u turizmu kao turistički menadžer (1988.), a nastavio kao profesionalni političar (od 2005.), najprije kao zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, a potom kao zastupnik u Hrvatskom saboru (od 2008. do 2020.). Od 2015. do 2020. bio je član hrvatske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i predsjednik njezinog Pododbora za prava manjina.

Od 1990. godine je aktivist njemačkih nacionalno-manjinskih udruga u Hrvatskoj i istražuje nacionalno-manjinsku povijest. Jedan je od osnivača Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba (1992.) i pokretača njezinog Međunarodnog simpozija „Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu” (1993.) kao i Godišnjaka/Jahrbucha Njemačke zajednice, a bio je i glavni urednik (1993. 1996.) njezinog dvojezičnog manjinskog časopisa Njemačka riječ/Deutsches Wort. Objavio je niz članaka o povijesti njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kao i više knjiga, među kojima su i biografski leksikon Nijemci, Austrijanci i Hrvati II. – povijest zajedničkih biografija (Osijek, 2005.) i monografija Nijemci, Austrijanci i Hrvati I. – prilozi za povijest njemačko-austrijske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Zagreb–Osijek–Sarajevo, 2010.). Pokretač je Nacionalnog susreta predstavnika i udruga njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj (2018.).

  1. godine je službeni i izabrani Predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji. Pokrenuo je 2017. godine projekt Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća/Deutsche in Zagreb und Umgebung durch die Jahrhunderte koji je u prvoj fazi (2018.) rezultirao mobilnom dvojezičnom dokumentarnom izložbom prikazanom u Hrvatskoj i Njemačkoj, a u drugoj fazi (2021.) dvojezičnom knjigom – monografijom pod istim naslovom.
has been added to your cart:
Checkout