Franjevačka Biblija

Franjevačka Biblija

100,00 KM

400.00 HRK / 50.00 € (meki kožni uvez)
85.00 KM / 340.00 HRK / 42.50 € (tvrdi uvez)

Autori: fra Silvije Grubišićfra Gracijan Raspudić

 

Nakladnici: Naša ognjišta, Tomislavgrad; Kršćanska sadašnjost, Zagreb; Hrvatsko biblijsko društvo, Zagreb

 

Broj stranica: 1373

Godina izdanja: 2010.

Uvez: tvrdi

 

Prelistajte-knjigu

BAM
  • EUR
  • BAM
  • HRK

Description

Tzv. Franjevačka Biblija nastala je u hrvatskoj dijaspori u Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o Bibliji u kojoj je Stari zavjet preveo i svojim razjašnjenjima prijevod popratio fra Silvije Grubišić, dok je Novi zavjet preveo i taj prijevod svojim razjašnjenjima popratio fra Gracijan Raspudić. Grubišić je svoje prijevode Staroga zavjeta, kojeg je nazivao hrvatskom i iseljeničkom Biblijom, tiskao u Americi u osam svezaka od 1973. do 1983. godine. Nakon Grubišićeve prerane smrti, prijevod cjelovite Biblije ostao je nedovršen za čitav Novi zavjet pa se, sukladno prijedlogu hrvatskih bibličara – da se izdaju prijevodi Biblije koji su ostali u rukopisu – sada pristupilo bibliofilskome izdanju Biblije koja je kolokvijalno nazvana Franjevačka Biblija.

Additional information

Weight 0.870 kg

Fra Gracijan Raspudić (Lipno kraj Čitluka, 1911. – Chicago 1989), hercegovački franjevac, književnik. Studirao filozofiju u Mostaru i Beču, 1938. postigao doktorat teologije u Lyonu. Predavao bogosloviju u Mostaru i na Humcu; od 1945. u emigraciji u Italiji, pa u Španjolskoj, a od 1957. u Chicagu, gdje je od 1969. boravio u samostanu sv. Ante. Uređivao je Hrvatski katolički glasnik i Hrvatski kalendar. Pisao je romane usmenoknjiževne i pučke provenijencije u tradiciji katoličkog romana (Djevojka Drina, 1951; Za stolom od kamena, 1964; Braća Golemci, 1966). Napisao je i mnoštvo članaka u periodici te prevodio i komentirao Novi zavjet.

Fra Silvije (Silvestar) Grubišić (Sovići, 1910. – West Allice, Wisconsin, 1985), hercegovački franjevac, bibličar, pisac, prevoditelj, urednik. Studij teologije i filozofije započeo u franjevačkoj bogoslovnoj školi u Mostaru, završio u Sergianu u Italiji. Od 1938. u pastoralnoj je službi među hrvatskim iseljenicima u SAD i Kanadi. Jedan je od pokretača i osnivača organizacije Ujedinjeni američki Hrvati (1946). Bavio se prevođenjem Svetog pisma te istraživanjem biblijskih tema na osnovi najnovije građe i usporedbom izvornih tekstova. Preveo je sve knjige Starog zavjeta te priredio za tisak Evanđelja i Djela apostolska iz Novog zavjeta. Uređivao je i objavljivao u nekoliko časopisa. Bio je član Hrvatske akademije Amerike.

has been added to your cart:
Checkout