Dronovi i upotreba u logistici

Dronovi i upotreba u logistici

88.00 KM / 45.00 €

 

Autori: Muharem Šabić, Amel Kosovac, Nedim Osmić

 

Sunakladnik: Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu

Broj stranica: 228

Godina izdanja: 2023.

ISBN: 978-9958-619-50-2 (Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta)
978-953-8289-49-1 (Synopsis d.o.o Zagreb)

Uvez: tvrdi

Visina: 245 mm

Težina: 600 g

Description

Ova knjiga prije svega je namijenjena studentima Fakulteta za saobraćaj i komunikacije I, II i III ciklusa studija iz predmeta „Dronovi” i „Logistika” te studentima drugih tehničkih fakulteta koji izučavaju dronove i oblast automatskog upravljanja.

Ciljani auditorij, pored studenata, su svi oni koji imaju interesovanja za dizajn dronova i njihovu upotrebu u privrednom i logističkom smislu. Interes za čitanje ove knjige bi mogli imati svi koji su profesionalno uključeni u bilo koji oblik dizajna i proizvodnje dronova i njegovih komponenti, korisinici dronova iz rekreacijskih razloga, provajderi i dizajneri procedura kontrole letenja kao i zainteresovana javnost.

Knjiga objašnjava principe i relacije važne za dizajn dronova, njegovih sistema kao i podsistema koji omogućavaju nošenje korisnog tereta. Razumijevanje moderne tehnologije dronova podrazumijeva poznavanje principa dizajna zrakoplova, tehnologije kompozitnih materijala i prije svega naprednih informacionih tehnologija. Dizajn dronova i upotreba novih tehnologija je područje koje koristi najnovija naučna saznanja i inovativne tehnologije kako bi se došlo do rješenja koja zadovoljavaju rastuće tržište upotrebe dronova.

Knjiga ima sistemski multidisciplinarni pristup sa kombinovanjem principa aerodinamike, dinamike prostornih manipulatora, automatike upravljanja, tehnologije naprednih kompozitskih materijala kombinovanim sa naprednim elektronskim kolima upravljanja i MEMS tehnologijama. Realni je izazov u jednoj knjizi dati osnovne postulate različitih naučnih disciplina na kojima baziraju dizajn i proizvodnja drona i njegovih sistema.

Tekst pretpostavlja da čitaoci trebaju informacije sa posljednjim dostignućima dizajna dronova i njihove upotrebe. Fokus je na razumijevanju sistema kvadrokoptera jer su oni najviše u upotrebi i izneseni principi i saznanja mogu se koristiti univerzalno za druge oblike letećih platformi u ovoj oblasti. Autori su pokušali da ilustriraju teoriju i primjenjene metode sa izvedbama u ovoj modernoj industriji. Intencija autora je da korisnici knjige izgrade solidne osnove znanja bitnih za fazu dizajna, izgradnje i korištenja dronova.

has been added to your cart:
Checkout