Bosna i Hercegovina – budućnost nezavršenog rata

Bosna i Hercegovina – budućnost nezavršenog rata

RASPRODANO!

 

Autori: Ivan Lovrenović i Miljenko Jergović

Sunakladnik: Novi Liber, Zagreb

 

Broj stranica: 253

Godina izdanja: 2010.

ISBN: 978-953-6045-07-5

Uvez: tvrdi

Visina: 220 mm

Težina: 375 g

 

Prelistajte-knjigu

 

 

Foto prezentacija-150x29

Description

Knjiga je podijeljena u tri dijela. U eseju Sam u Bosni Miljenko Jergović djelo i pojavu Ivana Lovrenovića smješta u kontekst kulture i politike za proteklih četvrt stoljeća. U dugom biografskom intervjuu o Lovrenovićevom životnom iskustvu dvojica pisaca dojmljivo i živo, s mnogo detalja, predočuju kako su drame proteklih desetljeća opterećivale ljudsku intimu u BiH, ali i u Hrvatskoj. Težište knjige je njezin treći dio – Lovrenovićeva Dvadesetjedna teza, gdje autor izlaže sukus svojih analiza današnje Bosne i Hercegovine. Knjiga se završava Lovrenovićevim esejističkim portretima Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića.

Additional information

Weight 0.375 kg

Ivan Lovrenović (Zagreb, 1943), književnik, novinar. Objavio je dvadesetak knjiga proze, kulturnopovijesnih studija, eseja i kronika. Godine 2005. izašla su mu Izabrana djela u osam knjiga (Durieux, Zagreb). Knjiga o kulturnoj povijesti Bosne i Hercegovine (Unutarnja zemlja) objavljena mu je u prijevodima na njemački, engleski, madžarski i češki jezik. Za esej Ivo Andrić, paradoks o šutnji dobio je 2009. godine nagradu „Midhat Begić“ bosanskohercegovačkoga centra PEN-a i časopisa Novi Izraz. Za knjigu Nestali u stoljeću (Fraktura – Synopsis 2013) dobio je 2014. godine nagradu „Meša Selimović“ za roman u Tuzli. U Synopsisu uređuje biblioteku Iz Bosne Srebrene – izabrani spisi bosanskih franjevaca.

Miljenko Jergović (Sarajevo, 1966), književnik, novinar. Diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Njegova prva zbirka pripovijetki Sarajevski Marlboro, objavljena 1994. godine, osigurava mu međunarodno priznanje. Objavljuje poeziju, pripovijetke, eseje i romane različite tematike, kao i kolumne i članke. Profilirao se kao pisac raskošnoga dara, sa sklonošću k stalnom ispitivanju i inoviranju stilskih i žanrovskih mogućnosti. Tematski, u većini od njih preokupiran je ljudskim sudbinama u ratnom i poslijeratnom slomu jednoga bivšeg svijeta – Sarajeva, Bosne i Jugoslavije. Najprevođeniji je suvremeni hrvatski i bosanskohercegovački pisac, knjige su mu prevedene na dvadesetak jezika. Dobitnik je mnoštva prestižnih međunarodnih nagrada i priznanja.
Do sada objavio preko 30 knjiga pjesama, priča, romana, eseja.

has been added to your cart:
Checkout