Vjerski simboli u sudovima?

Urednik: Edin Šarčević

Nakladnik: Fondacija Centar za javno pravo, Sarajevo

 

Broj stranica: 240

Godina izdanja: 2016.

Uvez: meki

Visina: 195 mm

Težina: 235 g

  • Opis
  • O uredniku

Opis

Ovo je studija koja insistira na stručnim stavovima. Oni su utemeljeni u poznavanju propisa, pravnih standarda, jurisdikcije najviših sudova i tumačenja prava. Upravo u tom smislu ona odskače od prigodnih stavova koji se stalno eksponiraju u medijima i iza kojih stoji medijska proizvodnja eksperata, političkih komentatora i tumača koji u osnovi ne poznaju predmet o kojem govore. Rasprava o zabrani hidžaba i generalno o isticanju vjerskih obilježja u sudovima BiH započinje i završava stručnošću na kojoj počivaju analize iz ove knjige. Riječ je, dakle, o knjizi koja pravnu perspektivu problema stavlja u središte debate. Ona može na jednak način poslužiti kao priručnik organima bosanskohercegovačkog pravosuđa, nevladinom sektoru i vjerskim zajednicama, ali i kao siguran orijentir u diskusijama koje su upravo zamračene medijskim istupima intelektualca, NGO-aktivista i savjetnika vjerskih zajednica.

Sadržaj:

Edin Šarčević, O temi i povodu

Sevima Sali Terzić, Manifestacija vjerskih uvjerenja u pravosuđu: legitimno ograničenje ili diskriminacija?

Branko Perić, Pravosuđe i vjerska obilježja: izazov i perspektive

Demirel Delić, Vjerska obilježja u pravosuđu Bosne i Hercegovine — pro et contra

Emir Kovačević, Za ili protiv vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama u BiH

Jasmin Muratagić, Implikacije zaključka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o zabrani isticanja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama

Andrej Abramović, Vjerska obilježja u sudovima, da ili ne?

Dragić Radovanovic i Miloš Stanić, Religijski simboli u sudovima u Republici Srbiji

Drago Bojić, Religijske zajednice i princip sekularnosti — afirmacija ili negacija vjere? Jesu li vjerska prava i ljudska prava?

Dževad Hodžić, Religijski simboli i obilježja u javnom prostoru — ka inkluzivnom pristupu

Dokumenta

Autori priloga

Edin Šarčević (Sanski Most, 1958), pravnik, znanstvenik, profesor. Studij pravnih znanosti završio je u Sarajevu, magisterij u Beogradu, promovirao je na Pravnom i ekonomskom fakultetu u Saarbrückenu (1992), habilitirao za područje državnog prava, europskog prava, međunarodnog prava i opće teorije države na Univerzitetu u Leipzigu (1999-2002). Do 1992. godine bio je asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu i urednik u redakciji Trećeg programa Radio Sarajeva. Godine 1992. gostujući je profesor na Univerzitetu Helsinki, a potom viši asistent, docent i od 2004. izvanredni profesor na Univerzitetu Leipzig. Član je Internacionalnog udruženja za pravnu i socijalnu filozofiju, Njemačkog udruženja profesora državnog prava i Akademije nauka i umjetnosti BiH. U Sarajevu vodi regionalni Centar za javno pravo (CJP) koji izdaje znanstveni časopis za pravna pitanja – Sveske za javno pravo. Autor je desetak knjiga iz područja prava i mnogih pojedinačnih priloga (studija) objavljenih u zbornicima radova i u domaćim i međunarodnim znanstvenim časopisima.