Unutarnja zemlja. Kratki pregled kulturne povijesti Bosne i Hercegovine

Unutarnja zemlja. Kratki pregled kulturne povijesti Bosne i Hercegovine

35.00 KM

150.00 HRK / 18.00 €

 Autor: Ivan Lovrenović

Sunakladnik: GS-Tvornica mašina Travnik

 

Broj stranica: 348

Godina izdanja: 2017.

ISBN: 978-953-7968-71-7 (Zagreb)
978-9958-01-055-2 (Sarajevo)

Uvez: tvrdi

Visina: 215 mm

Težina: 628 g

 

Prelistajte-knjigu

  • Opis
  • O autoru

Opis

Peto izdanje knjige Unutarnja zemlja mjestimično je prošireno i dopunjeno, te inovirano novim sadržajima. Prethodno, knjiga je prevođena i objavljivana na engleskom, njemačkom, madžarskom i češkom jeziku.

U knjizi je prikazan sadržaj kulturne povijesti Bosne i Hercegovine u višemilenijskom kontinuitetu od prethistorijskih nalaza do danas. Prikaz kulturnih fenomena i procesa praćen je ocrtavanjem osnovnih okvira političke i događajne historije u pojedinim razdobljima. Knjiga je opremljena opširnom kronotaksom – pregledom najvažnijih datuma i događaja, iscrpnom izabranom literaturom i imenskim registrom.

O knjizi Unutarnja zemlja, na temelju njezinoga njemačkoga (1998) i engleskog (2001) izdanja, pisali su eminentni intelektualci, kritičari, znanstvenici – Bogdan Bogdanović, Michael Sells, Karl Markus-Gauss, Adalbert Rief, Rolf Paasch, Irene Miller, Franca Eller, Ammiel Alcalay.

Alcalay jer napisao i pogovor za englesko izdanje knjige, u kojemu između ostaloga piše: „U labirintu naslijeđenih pretpostavki, namjernih manipulacija i grotesknih mitologija koje Bosna sada predstavlja, nikada nam nije bio potrebniji vodič za arbitriranje između ovih ranjavajućih i izranjavanih podjela. Ipak, usprkos tome što je toliko toga izbrisano, Bosna još uvijek predstavlja jedno mjesto i jedan narod koji otjelovljuje ljudski, geografski, historijski i kulturni pluralitet na načine koje drugi narodi i mjesta tek počinju shvaćati. Usprkos mnogim dobrim knjigama o Bosni, ništa se ne može usporediti s Unutarnjom zemljom. Iako nas na trenutke možda podsjeća na Claudija Magrisa ili Amina Maaloufa, Lovrenovićev stil predstavlja jedinstvenu i nevjerojatno zgusnutu mješavinu geografije, politike, historije, kulture i poezije.“

A za drugo izdanje knjige na njemačkom jeziku Bogdan Bogdanović je 1998. godine napisao: „Nemoguće je biti u Bosni i ne znati o ovom kompliciranom historijskom labirintu, o ovom preklapanju kulturnih slojeva. Velika zasluga Ivana Lovrenovića sastoji se u tomu da on naglašava povezanost svih ovih slojeva i time donosi manifest za očuvanje kompleksnosti. Lovrenovićevo djelo više je od kulturne povijesti, ono je kulturna filozofija koja je od temelja povezujuća i stoga u svojoj najdubljoj biti antinacionalistička.“

Ivan Lovrenović (Zagreb, 1943), književnik, novinar. Objavio je dvadesetak knjiga proze, kulturnopovijesnih studija, eseja i kronika. Godine 2005. izašla su mu Izabrana djela u osam knjiga (Durieux, Zagreb). Knjiga o kulturnoj povijesti Bosne i Hercegovine (Unutarnja zemlja) objavljena mu je u prijevodima na njemački, engleski, madžarski i češki jezik. Za esej Ivo Andrić, paradoks o šutnji dobio je 2009. godine nagradu „Midhat Begić“ bosanskohercegovačkoga centra PEN-a i časopisa Novi Izraz. Za knjigu Nestali u stoljeću (Fraktura – Synopsis 2013) dobio je 2014. godine nagradu „Meša Selimović“. Za knjigu eseja Isus u Ahmićima dobio je 2016. godine nagradu „Mirko Kovač“. U Synopsisu uređuje biblioteku Iz Bosne Srebrene – izabrani spisi bosanskih franjevaca.