Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine (E-J)

200.00 KM

700.00 HRK / 100.00 €

 

Glavni urednik: Jakov Pehar

Sunakladnik: Hrvatski leksikografski institut Bosne i Hercegovine (Mostar)

 

Broj stranica: 711

Godina izdanja: 2015.

ISBN: 978-9958-9249-6-5 (cjelina)

978-9958-829-04-8 (Sv. 2)

Uvez: tvrdi

Visina: 280 mm

Težina: 2.476 g

 

Prelistajte-knjigu

 

 

Foto prezentacija-150x29

 

 

Video prezentacija

 

  • Opis

Opis

Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine prvi je do sada u Bosni i Hercegovini poznati pokušaj izdavanja jedne ne samo nacionalne (hrvatske) enciklopedije nego i prvi poznati pokušaj izdavanja ovakva djela uopće.

Jedna od temeljnih intencija projekta Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine je – cjelinu hrvatskoga nacionalnog života u Bosni i Hercegovini obuhvatiti i opisati na način koji istinski odgovara povijesnoj i aktualnoj ukorijenjenosti Hrvata u toj zemlji kao svojoj domovini. Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine sadržavat će informacije o pojavama i procesima koji kroz stoljeća oblikuju sadašnji bosanskohercegovački državni prostor u cjelini, potom informacije koje se odnose na širi povijesni, politički, kulturni i etnički hrvatski kontekst i u Bosni i Hercegovini i izvan njega – u susjednim zemljama (Hrvatska, Srbija, Crna Gora) kao i u drugim zemljama, te na odnose s njima, kao i na široku bosanskohercegovačku hrvatsku dijasporu. Predmet interesa Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine su Hrvati iz Bosne i Hercegovine, svejedno žive li ili ne žive u Bosni i Hercegovini. Također, predmet interesa Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine su pojedinci i ustanove izvan hrvatskoga etnikuma, čija je djelatnost na bilo koji enciklopedijski relevantan način vezana uz život i kulturu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prema tomu, s pravom se može kazati da je Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine po svom sadržaju i nacionalna (hrvatska), ali i opća enciklopedija Bosne i Hercegovine. Kriteriji uvrštavanja građe određeni su nacionalnim karakterom edicije na temelju primjene suvremene leksikografske metodologije.

U izradi drugoga sveska (E-J) urednici i autori nastojali su još više izoštriti pogled na specifičnost položaja i odnosa između Hrvata kao narodne, političke i kulturne zajednice, i njihovoga bosanskohercegovačkog konteksta – povijesnog, kulturnog, državno-političkog. Takvome nastojanju pridonijela je – kao dobrodošla okolnost i kao dodatna obveza i izazov – sama “logika” abecede (E-J). U ovaj svezak koncentrirale su se, naime, gotovo sve najvažnije teme iz povijesne, političke, kulturne i vjerske problematike relevantne za enciklopedijski prikaz života Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao što su: Franjevački red u Bosni i Hercegovini, Franjevački samostani u Bosni i Hercegovini, Franjevci u književnosti Bosne i Hercegovine, Hercegovina, Hrvati, Hrvatska, Ilirizam, Ilirik, Jezik, Jugoslavenstvo, Jugoslavija. Sve su to teme koje su morale biti obrađene u formatu makropedijskih ili velikih enciklopedijskih članaka, pa su već i po tomu ozbiljni i izazovni poduhvati, a neke od njih su po prvi put uopće enciklopedijski obrađivane iz perspektive bosanskohercegovačkih Hrvata, pa ih se mora prosuđivati i s toga gledišta. Među njima svakako je najvažniji veliki članak o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, prvi takve vrste uopće.